تعداد نشریات | 19 |
تعداد شمارهها | 380 |
تعداد مقالات | 3,132 |
تعداد مشاهده مقاله | 4,251,869 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,846,211 |
تأثیر اسید هیومیک و مایکوریزا بر برخی صفات کمی و اسانس گیاه دارویی چای ترش (Hibiscus sabdariffa) در منطقه سیستان | ||
پژوهش های پیشرفته در گیاهان دارویی | ||
دوره 2، شماره 2 - شماره پیاپی 3، شهریور 1402، صفحه 33-43 اصل مقاله (1.1 M) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی- پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30479/armp.2024.19371.1022 | ||
نویسنده | ||
احمد مهربان* | ||
دانشیار، گروه کشاورزی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان، زاهدان | ||
تاریخ دریافت: 08 آبان 1402، تاریخ بازنگری: 26 اردیبهشت 1403، تاریخ پذیرش: 19 خرداد 1403 | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر اسید هیومیک و مایکوریزا بر عملکرد و درصد اسانس گیاه دارویی چای ترش در منطقه سیستان در سال 1400، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. در این آزمایش تلقیح قارچ مایکوریزا در سه سطح، شامل M1= بدون تلقیح مایکوریزا، M2= تلقیح با سویه G. mossea، M3= تلقیح با سویه G. Etanicatum، به عنوان عامل اول، و محلولپاشی اسید هیومیک در فواصل مختلف شامل هر هفته یکبار (S1)، دو هفته یکبار (S2)، سه هفته یکبار (S3) و چهار هفته یکبار (S4)، عامل دوم بود. نتایج نشان داد مایکوریزا بر صفات وزن خشک بوته، عملکرد بیولوژیک، وزن تر قوزه، وزن تر کاسبرگها، وزن خشک کاسبرگها در بوته و درصد اسانس معنادار بود؛ بهطوریکه بالاترین وزن خشک کاسبرگها در بوته (39/31 گرم) و اسانس (79/48 درصد) در تیمار قارچ مایکوریزا G. mossea مشاهده شد و کمترین، وزن خشک کاسبرگها (26/29 گرم) و اسانس (35/46 درصد) در تیمار ثبت گردید. بنابراین به نظر میرسد که کاربرد اسید هیومیک میتواند در عملکرد کمی و کیفی چای ترش در منطقه مورد مطالعه و مناطق مشابه اثر قابل توجهی داشته باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اجزای عملکرد؛ اسانس؛ اسید هیومیک؛ چای ترش؛ عملکرد | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigating the effect of humic acid and mycorrhizae on some traits of medicinal plant (Hibiscus sabdariffa) in the Sistan region | ||
نویسندگان [English] | ||
Ahmad Mehraban | ||
Associate Professor, Dept. of Agriculture, Faculty of Engineering, Islamic Azad University, Zahedan Branch, Zahedan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
To investigate the effect of humic acid and mycorrhiza on the yield and essential oil content of the sour tea medicinal plant in the Sistan region in the year 1400, a factorial experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications. The study included three levels of mycorrhizal inoculation: M1 (no inoculation), M2 (inoculation with G. mossea strain), and M3 (inoculation with G. etunicatum strain) as the first factor. The second factor was the foliar application of humic acid at different intervals: once a week (S1), once every two weeks (S2), once every three weeks (S3), and once every four weeks (S4). The results demonstrated that mycorrhiza significantly influenced plant dry weight, biological yield, fresh weight of corolla, fresh weight of sepals, dry weight of sepals per plant, and essential oil percentage. Remarkably, G. mossea demonstrated the highest biological yield of dry weight of sepals per plant at 31.39 grams and an essential oil percentage of 48.79%. In contrast, the control group recorded the lowest values, with a dry weight of sepals at 29.26 grams and an essential oil percentage of 46.35%. Consequently, it is concluded that humic acid can substantially enhance the quantitative and qualitative yield of sour tea in the study area and similar regions. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Essential oils, Hibiscus, Humic acid, Yield, Yield components | ||
مراجع | ||
Babaei K, Moghaddam M, Farhadi N, Chasemi Pirbalouti A. 2021. Morphological, physiological and and phytochemical responses of mexican marigold (Tagetes minuta L.) to drought stress. Scientia Horticulturae 284: 110116. Bakhtiar A, Khaghani S, Ghasemi Pirbalouti A, Gomarian M, Chavoshi S. 2021. Essential oil variation among different populations of Ziziphora tenuior L. cultivated at semiarid climate. Journal of Essential Oil Research 33 (4): 385-393. Chaudhary V, Kapoor R, Bhatnagar AK. 2008. Effectiveness of two arbuscular mycorrhizal fungi on concentrations of essential oil and artemisinin in three accessions of Artemisia annua L. Applied Soil Ecology 40 (1): 174-181. Evelin H, Kapoor R, Giri B. 2009. Arbuscular mycorrhizal fungi in alleviation of salt stress: a review. Annals of Botany 104 (7): 1263-1280. Jahani F, Tohidi-Moghadam HR, Larijani HR, Ghooshchi F, Oveysi M. 2021. Influence of zinc and salicylic acid foliar application on total chlorophyll, phenolic components, yield and essential oil composition of peppermint (Mentha piperita L.) under drought stress condition. Arabian Journal of Geosciences 14: 1-12. Khaosaad T, Vierheilig H, Nell M, Zitterl-Eglseer K, Novak J. 2006. Arbuscular mycorrhiza alter the concentration of essential oils in oregano (Origanum sp., Lamiaceae). Mycorrhiza 16: 443-446. Khorramdel S, Koocheki A, Nasiri Mahalati M, Ghorbani R. 2008. Application effects of biofertilizers on the growth indices of black cumin (Nigella sativa L.). Iranian Journal of Field Crops Research 6 (2): 285-294. Lal R. 2009. Soil degradation as a reason for inadequate human nutrition. Food Security 1: 45-57. Omidi A, Mirzakhani M, Ardakani MR. 2014. Response of safflower yield and yield components to inoculation with azotobacter and mycorrhiza in Arak region. New Finding in Agriculture 8 (2): 99-111. Rasool A, Bhat KM, Sheikh AA, Jan A, Hassan S. 2020. Medicinal plants: Role, distribution and future. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 9 (2): 2111-2114. Samany SMA, Ghasemi Pirbalouti A, Malekpoor F. 2022. Phytochemical and morpho-physiological changes of hyssop in response to chitosan-spraying under different levels of irrigation. Industrial Crops and Products 176: 114330. Smith SE, Read DJ. 2008. Mycorrhizal symbiosis. 3rd Edn, Academic Press, London. Sodaiizadeh H, Shamsaie M, Tajamoliyan M, Mirmohammady Maibody AM, Hakimzadeh MA. 2016. The effects of water stress on some morphological and physiological characteristics of satureja hortensis. Plant Process and Function 5 (15): 1-12. Vaughan D, Linehan DJ. 1976. The growth of wheat plants in humic acid solutions under axenic conditions. Plant and Soil 44: 445-449. Zardak SG, Dehnavi MM, Salehi A, Gholamhoseini M. 2018. Effects of using arbuscular mycorrhizal fungi to alleviate drought stress on the physiological traits and essential oil yield of fennel. Rhizosphere 6: 31-38. Zulfiqar F, Ashraf M. 2021. Bioregulators: unlocking their potential role in regulation of the plant oxidative defense system. Plant Molecular Biology 105: 11-41. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 176 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 146 |